Canal Ajuntament

Palamós. L’Ajuntament de Palamós rep la donació del fons documental de mossèn Gumersind amb destinació al Servei d’Arxiu Municipal

EL FONS ESTÀ COMPOST PER PROP DE 500 DOCUMENTS, DELS QUALS 300 SÓN FOTOGRAFIES, I VA SER PRODUÏT I APLEGAT PEL MATEIX MOSSÈN GUMERSIND. AQUESTA DOCUMENTACIÓ ÉS UNA MOSTRA DE L’ACTIVITAT PERSONAL DE MOSSÈN GUMERSIND VILAGRAN, QUE BONA PART DE LA SEVA VIDA VA TRANSCÓRRER A SANT JOAN DE PALAMÓS EN FER-SE CÀRREC DE LA PARRÒQUIA DE SANTA EUGÈNIA DE VILA-ROMÀ DURANT 33 ANYS. MOSSÈN GUMERSIND VILAGRAN FOU UNA PERSONA MOLT IMPLICADA SOCIALMENT AMB EL POBLE DE SANT JOAN I DE PALAMÓS. 

L’Ajuntament de Palamós ha signat avui dimecres 12 de gener el conveni de donació del fons documental de Gumersind Vilagran Roquí, conegut popularment com a mossèn Gumersind. 

Cedit per una familiar de Vilagran, el fons està compost per prop de 500 documents, dels quals 300 són fotografies, i va ser produït i aplegat pel mateix mossèn Gumersind qui fou rector de la parròquia de Santa Eugènia de Vila-romà i una persona molt implicada socialment. Aquest fons constitueix un testimoni notable de la trajectòria vital i de les accions de contribució a la comunitat que van caracteritzar a mossèn Gumersind, fill adoptiu de la vila de Palamós.  

El fons abasta el període 1941-2014 i està format per prop de 500 documents, majoritàriament imatges –més de 300 fotografies-, material editat –retalls de premsa, edicions d’actes o activitats-, i per correspondència, reculls, apunts, notes i esborranys elaborats o aplegats per mossèn Gumersind Vilagran al llarg de la seva trajectòria personal. 

Des del Servei d’Arxiu s’ha fet un tractament de descripció i instal·lació del fons per tal de conèixer el seu abast i contingut. El resultat és un catàleg sumari que facilita el coneixement exhaustiu de la documentació, més enllà que es pugui aprofundir en els detalls dels continguts dels documents, especialment en les imatges.  

Gumersind Vilagran Roquí
Mossèn Gumersind Vilagran Roquí, va néixer a Avinyonet del Puigventós l’any 1913, el 1940 va ser ordenat sacerdot i va iniciar la seva activitat com a vicari a Mieres, després a Cassà de la Selva, i successivament a Romanyà de la Selva, a Corçà, a Cassà de Pelràs i a Castell d’Aro. Va fer-se càrrec de la parròquia de Santa Eugènia de Vila-romà, a Sant Joan de Palamós l’estiu de 1967, de la qual fou regent (1967-1981), ecònom (1981-1984) i rector (1984-2000). El 1988 l’Ajuntament de Palamós el va nomenar fill adoptiu de la vila com a reconeixement a la seva intensa tasca social a Palamós i Sant Joan. Va morir a Girona l’octubre de 2004 i fou enterrat al cementiri de Sant Joan de Palamós.


164200825101.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version