Canal Ajuntament

Blanes. Blanes enceta el cicle del 25-N per a l’Eliminació de la Violència Masclista amb un acte de la Plataforma de Dones

Aquest passat diumenge va fer la lectura d’un manifest, completat per un recital de música i poesia amb el grup blanenc ‘Tres Voltes Rebel’

Ahir es va encetar a Blanes el cicle d’activitats organitzades en aquest municipi per diversos departaments municipals i entitats amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista. Igual que ja es porta fent des de fa mols anys, en l’acte d’ahir el lloc de trobada va ser el Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes.

Allí es va fer la lectura d’un manifest elaborat per la Plataforma de Dones de Blanes i l’Associació de Dones Emprenedores. Van ser membres de les dues entitats -entre les quals s’hi comptava la presidenta de la plataforma, Aurora Mérida- les qui es van encarregar de llegir-lo, en un acte que es va completar amb un recital de música i poesia a càrrec del grup blanenc ‘Tres Voltes Rebel’, integrat per Laura Rabassa, Alba Lupiáñez, Tomàs Llorens i Roger Busquets.

El quartet va interpretar els temes musicals ‘Cançó de fer camí’, un poema musical de Maria Mercè Marçal, així com ‘I tu, sols tu’, del grup El Diluvi, basat en el poema ‘Divisa’, també de Maria Mercè Marçal. La lletra d’aquesta cançó coincideix plenament amb els objectius del Dia de la Dona, però també del Dia Internacional Contra la Violència Masclista. D’altra banda, també van oferir el poema ‘8 de Març’, de la mateixa autora escrit al 1979, i que inclou un eloqüent paràgraf: ‘Vindicarem la nit i la paraula DONA. Llavors creixerà l’arbre de l’alliberament’.

L’acte es va fer sota el simbòlic aixopluc dels ‘paraigües feministes’ de color lila que s’han penjat a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes, que cada nit es tenyeix d’aquest color per afegir-se igualment a aquesta causa. Un altre dels elements que tampoc no va faltar a l’acte d’ahir va ser el llençol lila, transformat en aquesta ocasió en una xarxa, on s’hi van enganxar crespons negres amb el nom de dones que han estat víctimes de violència masclista.

Un manifest carregat d’indignació i tristor

El manifest amb motiu del 25-N es va encetar recordant que darrera aquesta commemoració hi ha molta indignació i tristor, però també reivindicació: “el respecte, el dret a no ser agredides ni violades, a poder sortir sense por, a l’hora que sigui! A poder-nos vestir, estudiar i treballar en el què vulguem, sense pressió, sense assetjament sexual o actituds masclistes en l’àmbit laboral, volem ser dones lliures!!”.

També es demanava als homes que s’impliquessin en la lluita contra la violència masclista per acabar tots i totes plegades amb aquesta xacra. El manifest continuava recordant que amb l’inici de la COVID s’han intensificat els casos de violència conta les dones i els infants, així com una nova variant: la violència vicària. Per això demanava que la crisi sanitària no faci anar enrere en els avenços aconseguits en matèria d’igualtat i consciència social.

Per últim, es recordava que encara queda molt per fer i molt per dir per arranjar una situació, i es va fer referència a la transformació que s’ha fet de la façana de l’Ajuntament de Blanes amb motiu del 25-N: “Amb aquestes paraigües volem simbolitzar el nostre desig d’aixoplugar a totes les dones i infants que ho pugin necessitar, volen estendre aquest desig a tot el món. Fem que les llavors creixin amb amor, amb respecte, amb igualtat. Aquest és el repte de tots i totes. Sempre endavant!”.

Activitats a Blanes amb motiu del 25 de Novembre

La següent activitat organitzada a Blanes amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista s’emplaça pel dimecres 24 de novembre, amb el punt d’informació que instal·larà al Passeig de Dintre. Es tracta d’un Punt d’informació sobre Violència Psicològica, organitzat per l’Àrea de Joventut amb la col·laboració de l’Assemblea de Creu Roja de Blanes-Lloret-Tossa.

L’endemà dijous 25 de Novembre, coincidint amb la jornada del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones, hi haurà diverses activitats durant tot el dia. La primera començarà a les 10 del matí, quan s’instal·larà un Punt Lila d’Informació sobre la Violència Masclista a la Plaça d’Espanya, i a la tarda Nau4, el Casal Jove de Blanes, allotjarà dues activitats més.

A partir de les 5 es projectarà el vídeo ‘Dins l’iceberg’, elaborat per l’Àrea de Joventut, Nau4 i el Servei de Polítiques d’Igualtat d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes. Recull eloqüents testimonis que comparteixen situacions de violència masclista viscudes en primera persona. Tot seguit, a les 6 de la tarda, Nau4 seguirà allotjant una nova activitat, en aquest cas una sessió de teatre interactiu: ‘L’equilibri és cosa de dos (La Nava Va)’.

Acte Institucional de l’Ajuntament de Blanes coincidint amb el 25-N

D’altra banda, a 2/4 de 7 de la tarda hi haurà l’Acte Institucional de l’Ajuntament de Blanes amb motiu del Dia Internacional amb la lectura del ‘Manifest Institucional’ al Passeig de Dintre, davant la façana principal de l’Ajuntament. L’endemà divendres els actes seguiran a la Biblioteca Comarcal de Blanes, on s’oferirà la xerrada ‘Som més que un cos’ a 2/4 de 6 de la tarda, a càrrec del Servei de Polítiques d’Igualtat i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Tractarà sobre els altres tipus d’opressió que pateixen les dones, la violència estètica, i es completarà amb la projecció del vídeo ‘Dins l’Iceberg’. Finalment, el dimarts 30 de novembre la Sala de Plens de l’Ajuntament allotjarà a partir de 2/4 de 6 de la tarda una nova activitat.

En aquest cas es farà una xerrada sobre prevenció, detecció i intervenció a les violències masclistes, completada amb la projecció del vídeo ‘Dins l’iceberg’. Val a dir que, paral·lelament a tot aquest seguit d’activitats, de dilluns a divendres es penjaran recomanacions de sèries i pel·lícules, documentals sobre violència contra les dones a @nau4_espaijove, organitzat per Nau4 i Joventut.
1637649682tres_voltes_rebel.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version