Canal Ajuntament

Blanes. Blanes condemna els assassinats masclistes amb una concentració

És difícil trobar paraules que expressin el què ha sentit la societat en general arran de conèixer-se dos dels casos més recents de violència masclista en què les víctimes no són les dones, sinó que ho són els fills de la parella o ex-parella. Són les dues nenes de Tenerife assassinades per son pare, i la dona de Sant Joan Despí que va matar la seva filla. Tres criatures que van trobar la mort a mans dels seus progenitors perquè patissin les respectives parelles.

La consternació i la condemna han estat generals, i per això l’Ajuntament de Blanes ha convocat una concentració que ha tingut lloc aquest dilluns a les 7 del vespre davant l’edifici consistorial, al Passeig de Dintre. La concentració s’ha encetat amb unes paraules de benvinguda de la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita, qui ha recordat també les mesures de distància COVID que han mantingut en tot moment les persones que han participat.

Lectura del Manifest Institucional Contra la Violència Masclista
Tot seguit l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha procedit a fer la lectura pública del Manifest Institucional, acompanyat de tots els regidors i regidores del consistori que han pogut assistir a la convocatòria. També han participat el sots-cap de la Policia Local, Javier Jarillo, i el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, entre d’altres.

El manifest s’enceta recordant que la societat de Blanes sempre ha rebutjat qualsevol tipus de violència masclista, un tipus de violència que no entén d’edat, raça o religió. La pateixen les dones pel simple fet de ser-ho, i també s’ha advertit: “Els assassinats masclistes, els feminicidis, són la punta de l’icebert d’una problemàtica estructural de la nostra societat. Enguany, a mig any, hem de lamentar 18 feminicidis a mans de les seves parelles o ex-parelles als Països Catalans”.

El text s’ha referit singularment als dos casos més recents: “Hi ha un altre tipus de violència greu envers les dones, la violència vicaria que s’exerceix de forma psicològica o física als fills per fer mal a les seves mares. Aquest tipus de violència s’ha fet palesa en el execrable cas de les nenes de Tenerife, l’Olivia i l’Anna i, fa pocs dies, al de la dona de Sant Joan Despí que va assassinat la seva filla de només 4 anys”. Uns fets que, tal com es remarca al Manifest Institucional, omplen de ràbia i indignació.

Des de 2013 han estat 41 nens i nenes assassinades per violència masclista: “Uns fets que destrossen les famílies i provoquen pèrdues irreparables. Per això, volem mostrar la nostra solidaritat i afecte, així com refermar-nos en combatre sense descans la violència masclista”. En aquest sentit, s’ha demanat que es deixi de cosificar les dones i que es deixin en pau els fills i filles, perquè cap dels dos col·lectius no són culpables del seu masclisme. Sí que ho és en canvi el sistema patriarcal la que ho permet.

Per últim, conclou que davant d’aquesta situació calen dues coses: “Més educació i més justícia. Repetim, més educació i més justícia i menys discursos que alimentin l’odi, o que neguin l’evidència (...) Avui, totes les que som aquí, volem dedicar un minut de silenci a totes les víctimes i manifestar el nostre profund malestar i preocupació pel degoteig constant de feminicidis. Però, també, som aquí per cridar ben fort que les dones ens volem vives i lliures”.

La lectura del manifest s’ha fet envoltada d’un respectuós silenci, en senyal de dol i condol, un sentiment unànime que totes les persones han compartit a peu de carrer. Finalment, després d’un sonor aplaudiment, l’alcalde ha convidat a tothom a mantenir un minut de silenci en record de totes les víctimes de violència masclista.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version