Canal Ajuntament

Blanes. L’Ajuntament i l’AECC-Girona engeguen la campanya ‘A Blanes, no em fumis la platja!’ coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac

Aquest dilluns 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, l’Ajuntament de Blanes i l’AECC-Catalunya Contra el Càncer a Girona han sumat esforços amb l’ambiciós objectiu que durant tot l’any se celebri aquesta jornada. Si més no, que almenys es circumscrigui en un dels espais més visitats per blanencs i visitants: les seves platges.

De fet, el municipi on comença la Costa Brava és el primer d’arreu de Catalunya que s’ha adherit a la campanya ‘Espais Sense Fum’ impulsada per l’AECC, i properament està previst que també ho faci l’Ajuntament de Barcelona. A Blanes s’ha plantejat l’objectiu que totes les seves platges siguin espais lliures de fum, i per això s’ha endegat una campanya amb un lema prou explícit.

‘A Blanes, no em fumis la platja!’
El lema juga amb el doble sentit que té en català, com a campanya antitabac, i com a sentit figuratiu que s’estan malmeten de mala manera les platges al fumar-hi. Per presentar la campanya, diversos representants de les dues institucions han començat a fer-ne proselitisme de manera activa, i han posat per a una fotografia de grup mostrant un dels cartells de difusió en una de les platges més concorregudes de la vila: la de Blanes Centre.

En l’acció han participat l’alcalde de Blanes i la tinenta d’alcalde de Salut i Medi Ambient, Àngel Canosa i Marina Vall·llosada; la gerent de l’AECC-Girona, Pepi Soto;  la presidenta i la coordinadora de la Junta Local de Blanes de l’AECC, Isabel Canaleta i Rosa  Riba respectivament; i el cap de Protecció Civil i responsable del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme, així com dels Agents Ciutadans a les platges del municipi, Josep Lluís Pouy.

La campanya no pretén prohibir, sinó demanar a la ciutadania que no fumi a les platges. No tan sols per aconseguir que siguin uns espais saludables, sinó també perquè d’aquesta manera es contribueix a què la conseqüència d’aquest hàbit, les burilles que habitualment es barregen amb la sorra, deixin de proliferar com ho fan, malmetent el medi ambient.

Un 40% dels càncers es poden prevenir amb hàbits saludables
Segons l’AECC-Catalunya Contra el Càncer, el 40% dels càncers es poden prevenir amb hàbits de vida saludables, per això un dels seus cavalls de batalla és que es deixi el tabaquisme. En aquest sentit, la campanya ‘Espais Sense Fum’ actua modificant entorns on es mou la població per facilitar hàbits de vida saludables d’una manera efectiva i equitativa.

Des de l’AECC es recorda que en l’actualitat el consum del tabac és un factor de risc important de malalties no transmissibles: cardiovasculars, càncer, respiratòries, diabetis, etc. L’objectiu és que augmenti la prevenció del càncer mitjançant una iniciativa que amplia l’abast dels espais sense fum en zones que, com són les platges, estan freqüentades per menors d’edat.

Elements de la Campanya ‘A Blanes, no em fumis la platja!’
Coincidint amb la Temporada d’Estiu, l’Ajuntament instal·larà cartells de la campanya en diversos espais propers a les platges, per demanar la col·laboració de blanencs i visitants quan hi vagin. També hi haurà altres elements de difusió, com ara banderoles i una pancarta de grans dimensions a la Plaça de Catalunya, un dels espais més concorreguts proper a les platges.

Al cartell, a banda de l’eslògan de la campanya, també hi ha apareix el hashtag de la campanya ‘Espais Sense Fum’ de l’AECC #RESPIROLLIURE, així com un breu text que resumeix el seu objectiu: ‘Espai Lliure de Fum: entorn saludable que contribueix a reduir els casos de càncer’. Està escrit en 4 idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Paral·lelament, la campanya es farà de manera més activa a través de l’acció dels Agents Ciutadans. Les 12 persones que aquest estiu, per segon any consecutiu, s’encarregaran de controlar el compliment de les mesures COVID a les platges, també informaran als i les banyistes sobre aquesta campanya, demanant la seva col·laboració perquè sigui realitat.

En cap cas no demanaran que es deixi de fumar, sinó que informaran sobre els beneficis de deixar el tabac. Per poder fer aquesta tasca de manera més efectiva i amb raons de fonament, tant els Agents Ciutadans com els homes i dones que donaran el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme rebran una formació específica, comptant amb el suport d’una persona especialista de l’AECC-Girona.

Més endavant, també s’ha previst organitzar jornades de neteja intensiva a les platges, comptant amb la col·laboració de voluntaris i voluntàries, per treure les molestes burilles i, de pas, contribuir a la neteja del medi ambient. La campanya ‘A Blanes no em fumis la platja’ s’ha organitzat amb el suport de diferents Departaments de l’Ajuntament: Salut-Medi Ambient, Neteja i Residus, Participació Ciutadana, Protecció Civil i Policia Local, Serveis Municipals i Alcaldia.

1622463313Campanya 'A Blanes_ No em Fumis la Platja' 1.jpg

1622463314Cartell Campanya Blanes Sense Fum 2021 - DEF.jpg

1622463314Gerent AECC-Girona + Alcalde + Tinenta d'Alcalde Salut.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version