Canal Ajuntament

'El debat energètic s’ha de despolititzar'

És una de les conclusions destacades durant la celebració de la quarta edició de la Jornada de debat sobre ‘Energia i desenvolupament local’, organitzada per la MADE

La IV Jornada Energia i Desenvolupament Local, que organitza la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE), ha reunit aquest matí a Móra la Nova i posat el focus sobre potser una de les qüestions essencials del debat: “s’ha de despolititzar el debat energètic”. Aquesta ha estat una de les conclusions compartides per dos dels quatre ponents de la jornada, Jaume Morrón, gerent de la patronal eòlica catalana EolicCat, i Josep Maria Àlvarez, secretari general de la Unió General de Treballadors (UGT). Morrón ha lamentat que l’energia eòlica, en clara expansió arreu del món, “sigui tan difícil d’implantar aquí” i ha responsabilitzat de la situació actual de paràlisi de projectes a “l’enorme maranya reguladora” existent. “L’energia és una estructura d’Estat”, ha dit aquest matí durant la jornada de debat, i ha instat la classe política catalana a “no tirar-se l’energia pel cap”.
Josep Maria Àlvarez, per la seva banda, ha lamentat que “l’esforç” de producció que han fet històricament els municipis integrants de la MADE no hagi comportar un retorn en forma de major capacitat de generació d’activitat industrial. Per Àlvarez, una fòrmula possible seria l’aplicació d’un règim de tarifes elèctriques “descentralitzat”, que oferís majors avantatges a les empreses que es vulguin instal·lar en aquests municipis.
Una altra de les ponents ha estat Maria Llop, directora de la càtedra MADE-URV, que ha analitzat l’impacte econòmic real de l’activitat de generació elèctrica. “Falten estudis globals encara, però n’existeixen de sectorials que fan preveure que l’impacte a casa nostra és realment important”, ha manifestat. La càtedra que dirigeix precisament té l’encàrrec d’”aportar molta llum al debat”, com ha manifestat el president de la MADE, Jordi Jardí.
El darrer dels ponents ha estat Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball Nacional, que ha considerat el preu de l’energia com un factor clau per la competitivitat empresarial i l’ha definit com a “molt elevat”. Igualment, Gay de Montellà ha reivindicat una major interconnexió de xarxes elèctriques a nivell internacional, un fet que s’ha demostrat en altres experiències a Europa i que ha contribuït, segons ha dit, a la reducció del preu final de l’energia.
La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que ha refermat el compromís de l’ens supracomarcal amb la tasca de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya, i ha subratllat la importància de la creació de la càtedra MADE-URV.

La MADE té com a objectiu principal aconseguir una evolució en el panorama que ha dominat les decisions polítiques a l’entorn de l’energia, sector en el qual al món local se li ha fet jugar un rol passiu. Per a aquesta finalitat, la MADE manté relacions permanents amb la Generalitat de Catalunya, el Govern central i el món empresarial per tal de defensar els interessos dels municipis de la zona MADE. D’aquesta manera, l’associació vol esdevenir un punt de referència no només a nivell català sinó estatal pel que fa a producció, recerca i desenvolupament de noves tecnologies en relació a l’energia, i també a l’hora de captar empreses grans consumidores d’energia.
Als termes municipals d’Ascó, Garcia, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Vilalba dels Arcs es produeix més del 70% de l’energia elèctrica que es consumeix a Catalunya, a partir de tres centrals nuclears operatives (Vandellòs II, Ascó I i Ascó II, que sumen 3.146,8 Mw de potència instal·lada), una planta de cicle combinat (La Plana del Vent, 823,3 Mw), tres centrals eòliques (dues a Vilalba dels Arcs, amb 75 Mw, i una a la Fatarella, amb 45Mw), el parc eòlic de 30 Mw, compartit entre Ascó, Móra d'Ebre i Garcia. una central hidràulica (a Riba-roja d’Ebre, amb 232 Mw de potència instal·lada) i dues centrals fotovoltaiques a Móra la Nova (1,5 Mw) i Vilalba dels Arcs (1,5 Mw).141710400427-11-14 Jornada Made 2014 3.JPG
141710400427-11-14 Jornada Made 2014 1.JPG
141710400427-11-14 Jornada Made 2014 2.JPG
Fitxer adjunt: 141710400427-11-14 Np posterior 4a jornada MADE.doc


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version