Canal Ajuntament

La Setmana de la Pedra Seca aplega més d’un centenar d'activitats en la seva 3a edició

La Setmana de la Pedra Seca, que arrenca aquest divendres 25 de novembre i s’allargarà fins al 4 de desembre, aplegarà més d’un centenar d’activitats arreu de Catalunya, les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, la Catalunya Nord i Andorra. 

Divulgació, aprenentatge i descoberta són els tres grans eixos d’activitats que aplega la Setmana de la Pedra Seca. El ventall de propostes és molt ampli i entre les 116 activitats inscrites per aquest 2022 hi ha exposicions, xerrades divulgatives, presentacions de llibres, jornades, sortides, tallers de construcció amb tècnica de pedra seca i voluntariats de reconstrucció de marges i barraques o de neteja d'entorn de barraques. A més, hi ha moltes propostes de descoberta del territori i de les construccions de pedra seca a través de rutes i visites guiades, caminades, excursions o rutes combinades amb tastos de productes local. Algunes de les activitat ja han començat aquest mes de novembre però el gruix es farà entre el 25 de novembre i el 4 de desembre de 2022. Tot plegat, enfocat a mostrar la quantitat, qualitat i diversitat del patrimoni de pedra seca al territori. 

Entre els entitats organitzadores hi ha administracions públiques, biblioteques, museus, associacions culturals, centres excursionistes, denominacions d'origen o entitats que treballen pel món rural i per la defensa del medi ambient. Destaquen especialment les associacions i grups de defensa del patrimoni que treballen en diferents punts del territori per mantenir les construccions de pedra seca i donar a conèixer aquesta tècnica. 

La 3a Setmana de la Pedra Seca coincideix amb el 4rt aniversari de la declaració d'aquesta tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, el pròxim 28 de novembre, i omplirà un cop més el mapa d’activitats al voltant de la pedra seca a Catalunya, Illes Balears, Comunitat Valenciana, la Catalunya Nord i Andorra. Tota la informació i el mapa poden consultar-se al web www.setmanapedraseca.cat. 

La pedra seca a casa nostra 

L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani. A casa nostra comptem amb un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines... Molts d'aquests elements estan protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé, situats dintre de parcs naturals o altres espais protegits. 

Malgrat els seus valors ecològics, estètics, històrics i identitaris, aquest patrimoni es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció. Això coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània. La Setmana de la Pedra Seca neix amb la voluntat de protegir aquest patrimoni i prestigiar-lo. 

1669227634pedraseca1.jpg
1669227634pedraseca2.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version