Articles
Publicat el Dimarts, 10 Setembre 2013 20:49
Escrit per Redacció
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’ALERTA del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.
Segons la darrera actualització del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s’afegeixen a l’avís de Situació Meteorològica de Perill, per la franja de les 20 hores d’avui fins les 02 hores de la matinada de dimecres, les comarques de la Noguera, l’Urgell, les Garrigues i el Pla d’Urgell. Les comarques que ja estaven afectades per l’avís: Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès, Baix Penedès, Alt Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Maresme, Selva, Gironès, Baix Empordà, Osona, Berguedà, Solsonès, Bages, Anoia i Segarra.
Segons ha informat pel Servei Meteorològic de Catalunya s’ha superat el llindar d’intensitat de pluja a Viladrau (26,2 l/m2 en 30 minuts) i a Puigsesolles al Montseny (23,9 l/m2 en 30 minuts).
La previsió del SMC per demà dimecres indica que podrà ploure amb intensitat durant el matí a les comarques del litoral de Barcelona i de Tarragona. En aquesta zona també es podrà superar el llindar dels 20 l/m2 en 30 minuts i s’esperen possibles xàfecs i tempestes, localment acompanyats de calamarsa.
Incidències relacionades amb l’episodi de pluges
El telèfon d’emergències 112 ha rebut, fins a les 19 h, 58 trucades relacionades amb les pluges. 27 trucades s’han fet des del Vallès Oriental, 23 s’han realitzat des del Maresme i 7 des de la Selva. Per municipis: 19 d’aquestes trucades s’han fet des de Sant Celoni, 8 amb origen a Santa Maria de Palautordera, 7 des de Canet i 7 des de Blanes.
Entre les 17:00 i les 19:00 hores els Bombers de la Generalitat han rebut divuit avisos relacionats amb la pluja. La seva distribució és aquesta:
- Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 16 avisos
- Regió d’Emergències de Girona: 1 avís
- Regió d’Emergències Centre: 1 avís
Fins ara els Bombers no han treballat en cap servei destacat. En tots el casos es tractava de petites inundacions d’aparcaments i baixos, embornals embossats i retirar branques de la via pública. Els municipis més afectats en aquesta franja horària han estat Caldes d’Estrac (6 avisos) i Sant Celoni (5).
Pel que fa a la avaria per un llamp en un transformador de Blanes que ha deixat sense subministrament elèctric a 777 abonats, la companyia ha informat a les 19.00 hores ja s’havia restablert el subministrament a tots els abonats.
Situació dels embassaments
Segons informacions facilitades per Endesa Generación i l’Agència Catalana de l’Aigua s’estan realitzant maniobres de desembassament en algunes preses i com aconseqüència d’aquestes, els cabals dels rius poden ser superiors als habituals.
Concretament, els cabals totals de sortida són els següents:
Embassaments Conques Catalanes de l’Ebre:
- Riba- Roja: 140 m3/s
- Flix: 160m3/s
Embassaments Conques internes (ACA):
- Foix : es troba al 99,94% de la seva capacitat (previsió de sobreeiximent amb les pluges).
Davant aquesta situació de risc, Protecció Civil recomana prendre les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adaptar les activitats de lleure i professionals. També aconsella prendre mesures d’autoprotecció necessàries en la mobilitat a les zones afectades per les pluges, tant aquesta tarda com a les primeres hores de dema al matí i especialment amb motiu dels actes previstos per a la Diada.
Protecció Civil recorda que les tempestes, sovint, són locals i puntuals i que, per tant, requereixen l’adaptació de mesures d’autoprotecció temporals. Per tal de prendre les mesures adequades davant d’aquests intensos ruixats puntuals i de poder continuar amb les activitats que hagueu previst, es recomanable que seguiu la predicció meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya i l’evolució del temps a través del compte del Twitter @meteocat, i dels consells de Protecció Civil a @emergenciescat. Convé també seguir l'estat de la xarxa viària en temps real al web i al compte Twitter del Servei Català de Trànsit @transit.
Es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Als àmbits urbans cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació. Més consells a:
www.gencat.cat/interior/inundacions