dijous, 03 de Juliol de 2025
Societat i Esports

Prop de 400 persones de totes les edats participen a Blanes a la IV Marxa Reivindicativa Contra l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Prop de 400 persones de totes les edats participen a Blanes a la IV Marxa Reivindicativa Contra l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Segons la Comissió Tècnica pels Drets i el Bon Tracte a les Persones Grans de comarques gironines, l'any 2024 es van registrar 240 casos, dels quals 29 es van detectar a Blanes

Aquest dimecres s'ha celebrat a Blanes la quarta edició de la 'Marxa Reivindicativa Contra l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans', uns dies abans que tingui lloc el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre aquesta mateixa temàtica, que s'escau el 15 de juny. Blanes ha caminat una vegada més en defensa dels seus drets, en una marxa que ha aplegat gent de totes les edats.

En aquesta ocasió, la caminada ha reunit prop de 400 persones, i cal dir que 300 d'elles eren alumnes de dos centres educatius de Blanes: de l'Institut Serrallarga i del Col·legi Santa Maria. En tots dos casos, han participat acompanyats de diversos professors i professores, havent elaborat cartells i pancartes, així com manualitats al·lusives a la temàtica. La participació dels infants i els joves ha estat esglaonada, a mesura que es compaginava l'activitat a les classes, si bé hi ha hagut un punt de trobada davant Sa Palomera

L'activitat s'ha encetat a 2/4 de 10 del matí, sortint es del Banc dels Músics del Passeig de Mar per fer un recorregut que ha resseguit tota la línia marítima fins arribar al Parc de Salut del Passeig de S'Abanell. Des d'aquí s'ha fet mitja volta i s'ha tornat al punt de partida, fent una aturada tècnica davant la Roca de Sa Palomera, on s'ha fet una fotografia per immortalitzar la marxa, comptant amb l'assistència tant de l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, com del regidor de la Gent Gran, Mario Ros.

Han recorregut uns 4'5 km demostrant, una vegada més, que les persones grans estan en forma, de vegades molt més que la gent d'altres edats. La caminada l'ha organitzat l'Àrea d'Acció Social de l'Ajuntament de Blanes, comptant amb la implicació de diverses entitats del municipi: l'Associació de Pensionistes i Jubilats del Casal Cívic i Comunitari Benet Ribas; l'Associació de Prejubilats i Pensionistes de la Casa del Mar; el Centre Cristià FEAM; l'Assemblea de Creu Roja Blanes-Lloret-Tossa; el Grup Fondistes Blanes; i la indispensable implicació de la Policia Local de Blanes, obrint i tancant el camí de la marxa.

Nou èxit de la IV Caminada pels Drets de les Persones Grans

Per fer encara més evident i plausible el motiu de la marxa, les i els participants lluïen a la capçalera una pancarta amb el lema '15 de Juny: Pels Drets de la Gent Gran'. Un cop arribats al recinte de sortida s'ha fet la lectura del manifest a càrrec de Montse Castilla, de la Casa del Mar, seguida per un breu parlament del regidor de la Gent Gran, Mario Ros.

Al manifest s'ha reafirmat el compromís de seguir treballant per aconseguir la protecció, la dignitat i el respecte dels drets de les persones grans. En aquest sentit, s'hi afirma:  "L'abús i el maltractament a les persones grans és una realitat oculta i que exigeix respostes i, per tant, demandem la implicació de tothom i reclamem més atenció de l'entorn familiar, dels amics i veïns, de la societat en general i de la ciutadania en particular (...), perquè no pot ser que el 90% de les víctimes no ho denunciïn i quasi el 50% no ho facin per por".

En aquest darrer sentit, durant el discurs de cloenda de l'acte, l'alcalde de Blanes Jordi Hernández s'ha adreçat a les persones grans que pateixen abusos i/o maltractaments: "A Blanes volem ser una comunitat compromesa amb la justícia i la protecció de les persones més vulnerables. Això vol dir trencar el silenci. Vol dir atrevir-nos a denunciar, a escoltar, a intervenir (...) Per això, faig una crida: a les famílies, a les institucions, al veïnat, a tothom: estiguem alerta. Obrim els ulls. Cuidem. Protegim. Perquè només així podrem mirar el futur amb orgull, sabent que hem estat valents per defensar la nostra gent gran".

240 casos de maltractaments a gent gran al 2024 a comarques gironines

Certament es tracta d'un tema que, a cada any que passa, preocupa més. La Comissió Tècnica pels Drets i el Bon Tracte a les Persones Grans de les comarques gironines i la Generalitat de Catalunya van elaborar l'any 2023 una eina per unificar criteris i facilitar la recollida de dades en aquest àmbit pel que fa a comarques gironines. La Comissió està composada per personal tècnic dels diferents ens locals de les 14 Àrees Bàsiques de Serveis Socials i de la Regió Sanitària de Girona, amb la col·laboració de l'Institut de Recerca Glòria Compte (Fundació Salut Empordà, FSE).

L'any passat el procediment de registre es va unificar a través de la plataforma Research Electronic Data Capture (REDCap), gestionada per la Fundació Salut Empordà. L'any 2024 els casos registrats en el conjunt el territori van ser un total de 240. El registre inclou aspectes vinculats a la identificació dels serveis detectors i que gestionaran els casos, dades descriptives de la o les víctimes, tipologia dels maltractaments, informació bàsica de l'agressor o qui perpetra els maltractaments.

A partir de les dades recollides, l'Institut de Recerca Glòria Compte de la FSE, conjuntament amb la Comissió, han elaborat un informe amb dades que ajuden a tenir una visió de les situacions de maltractament que pateixen les persones grans a comarques gironines. A grans trets, el perfil principal de la persona maltractada és una dona major de 75 anys que conviu amb la persona agressora.

La persona agressora forma part majoritàriament del nucli familiar i de confiança de la víctima –parelles, fills o filles, o altres familiars-, i han estat des dels Serveis Socials de les comarques gironines que s'han identificat el 80% dels casos. La resta ha estat per part dels serveis sanitaris. 41 d'aquests casos tenen interposada una denúncia contra la persona agressora, i en 11 casos s'ha establert una ordre d'allunyament. El maltractament més freqüent és el psicològic, registrat en 2 de cada 3 casos, seguit de l'econòmic i el físic.

51 casos a la Selva, dels quals 29 s'han detectat a Blanes

A la comarca de la Selva l'any 2024 es van registrar 51 casos de maltractaments en el marc d'actuació del Consell Comarcal de la Selva i des dels Ajuntaments de Blanes i Lloret e Mar. D'aquest total de casos, 29 van ser detectats a Blanes. Pel que fa a la tipologia d'aquests casos detectats arreu de la comarca selvatana, la mitjana d'edat de les víctimes és de 78'6 anys, i el 86' 3% d'aquestes són dones.

El 68% dels casos registren que hi ha convivència amb la persona agressora, i el 64% dels casos són descendents. Un total de 9 casos tenen interposada una denúncia contra la persona agressora, i en 3 dels casos s'ha establert una ordre d'allunyament.

Dels diferents tipus d'abusos, negligències i maltractaments identificats, el maltractament psicològic ha estat el més freqüent, amb un 69'2%. El segueixen l'econòmic (50%) i el físic (28'8%). A més a més, la majoria dels registres (68%) presenta dos o més tipus de maltractaments.
 

Sobre Nosaltres

Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.

Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.