dijous, 01 de Maig de 2025

Milers de persones van visitar ahir dissabte la Fira de Sant Tomàs de Blanes, amb més de 500 anys de tradició

Milers de persones van visitar ahir dissabte la Fira de Sant Tomàs de Blanes, amb més de 500 anys de tradició

Al llarg de tot el dia van estar instal·lades al nucli històric de la ciutat una 70a de parades amb articles d’artesania, roba, joguines i regals, així com d’entitats i associacions blanenques.

El nucli històric de Blanes va viure durant tota la jornada d’aquest passat dissabte l’habitual bullir de blanencs i visitants que cada any atrau a la ciutat on comença la Costa Brava l’esdeveniment nadalenc més longeu en la història del municipi, ja que es remunta al segle XVI. Es tracta de la tradicional Fira de Sant Tomàs, que se celebra cada any coincidint amb el 21 de desembre, sigui laborable o festiu.

Milers de blanencs i visitants es van passejar al llarg de tot el dia entre les parades muntades a l’aire lliure, sobretot a partir de la vesprada, quan va registrar-se una major afluència de públic fins als volts de les nou de la nit, quan es va tancar l’activitat de Nadal. Enguany s’han instal·lat una 70a de parades que, sumades en metres lineals, ocupaven prop d’un quilòmetre i mig de recorregut al centre del municipi.

Van ocupar els carrers Ample i Raval Sud, així com el Passeig de Dintre, dibuixant un circuit. Seguint-lo, hi havia parades on es podien trobar articles d’artesania, productes d’alimentació –formatge, mel, embotits, cervesa i d’altres temptacions artesanes-, decoració, roba i complements, sabons i espelmes aromàtiques, llibres, minerals, herbes de tota mena, productes nadalencs, joguines i obsequis per a regals o per donar-se un gust particular.

També hi havia parades regentades per institucions, associacions i entitats blanenques. Així, hi havia els Bombers  de la Generalitat (el parc de Lloret de Mar), la Colla Gegantera de Blanes, l’AMPA del Col·legi Santa Maria, l’Associació un bri d’esperança per la Cristina, l’Associació de Dansa Esclat, l’Institut Sa Palomera, Minusvàlids Físics Associats de Blanes (MIFAS), l’Associació Catalunya Contra el Càncer de Blanes, Sa Gatonera, i l’Associació Andalusa d’Amics d’Ardales.

Una longeva tradició blanenca de fa 500 anys, coneguda amb altres noms

Des de fa cinc segles, la Fira de Sant Tomàs ha estat i segueix sent una de les tradicions nadalenques més genuïnament blanenques. Al llarg de més de 500 anys el popular mercat ha rebut d’altres denominacions. Fins fa unes quantes dècades se’l coneixia com La Fira de les Pilotes perquè joves i infants es dedicaven a empaitar-se brandint una pilota enganxada a una goma elàstica que es venia precisament en algunes parades.

Una altra característica de la Fira de Sant Tomàs és que s’instal·la sempre coincidint amb el 21 de desembre –quan s’escau la festivitat d’aquest sant- perquè, a banda que marca el solstici de l’hivern, segles enrere arreu de Catalunya era costum organitzar grans fires que també adoptaven el nom d’aquesta festivitat. Els seus orígens es remunten al segle XVI, per tant ja fa 500 anys que es manté el costum de celebrar-la a la població on comença la Costa Brava.

Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. La importància i relleu que té aquesta activitat entre la ciutadania queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt, i que avui dia encara hi ha gent gran que la recorda: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.

Mesures especials de circulació al centre de Blanes

Amb motiu de la Fira de Sant Tomàs durant tot el dissabte el centre de Blanes va transformar-se en una gran illa de vianants on blanencs i visitants van poder firar-se amb els mil-i-un producte que hi havia exposats a les parades. Perquè el públic pogués passejar-s’hi amb tota seguretat, la Policia Local de Blanes va implementar tota una sèrie de mesures.

La principal va ser que es va tancar el trànsit al Carrer Ample, i tampoc es va poder circular pel vial adjacent, el Carrer Roig i Jalpí. Pel que fa al transport públic d’autobusos, al no poder accedir pel Carrer Ample ni la Plaça d’Espanya, la circulació de busos només arribava fins a la Plaça Catalunya i retornava pel mateix lloc. D’altra banda, per accedir al Carrer Raval Nord es va haver de circular pel Carrer Salut i Travessera de Raval.

Sobre Nosaltres

Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.

Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.