dilluns, 14 de Juliol de 2025

Els ramaders de la raça ripollesa podran gestionar pel mòbil la informació dels seus ramats a través d'una aplicació

Els ramaders de la raça ripollesa podran gestionar pel mòbil la informació dels seus ramats a través d'una aplicació

La Diputació de Girona ha donat suport econòmic a aquesta iniciativa, impulsada per l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa (ANCRI), amb seu a Monells
Se simplificarà el procés de registre de les ovelles en el moment del part, així com l'entrada de resultats d'anàlisis i de paternitat, i cada ramader en podrà fer un seguiment més acurat


Des de la seva constitució fa gairebé quatre dècades, l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa (ANCRI), amb seu a la finca Camps i Armet de Monells, ha estat pionera en el desenvolupament i implementació de tecnologies per optimitzar la recollida d'informació dels ramats al Llibre genealògic de la raça ripollesa i altres activitats rellevants com les vacunacions.
Els requeriments legals establerts per la normativa europea actual i la necessitat d'agilitzar els processos per optimitzar la feina dels ramaders han portat ANCRI a impulsar una aplicació que permetrà registrar informació dels ramats de la raça, majoritàriament situats a les comarques gironines, en temps real des del mòbil.
SEMEGA, Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada de la Diputació de Girona, fa anys que col·labora amb aquesta associació. En aquesta ocasió, l'ens supramunicipal ha aportat 15.000 euros perquè la iniciativa sigui una realitat.
Fins ara calia registrar la informació dels animals manualment en el carnet de parts a la granja i, posteriorment, traspassar-la al programa informàtic des de l'ordinador personal. Aquesta duplicitat de passos comportava molt temps i més risc de cometre errades. Amb l'aplicació mòbil, el procediment se simplificarà, i només caldrà connexió a Internet i obtenir l'accés personalitzat al registre amb usuari i paraula clau.
Per garantir l'eficiència durant la recollida de la informació, també s'han hagut d'introduir millores en el registre d'identificació de les ovelles. Els cròtals de plàstic que se'ls col·locaven a les orelles només de néixer s'embrutaven fàcilment fins al punt d'impedir-ne la lectura, sobretot en èpoques de sequera com les que s'han viscut darrerament.
Per aquest motiu, s'ha apostat per la identificació electrònica a partir d'un bol ruminal format per una càpsula ceràmica cilíndrica de 7 centímetres de longitud i 1 centímetre de diàmetre i que conté a l'interior un xip electrònic d'identificació similar als utilitzats en animals de companyia com gats i gossos. S'administra per via oral als reproductors a partir de 25 quilos de pes viu i queda retingut a l'estómac de l'animal durant tota la seva vida, sense originar-li cap mena de molèstia ni afectar el seu benestar. Aquest xip permet rebre fàcilment la identificació de l'animal des del mòbil.
En paral·lel, també s'ha promogut la implementació d'un procediment d'entrada massiva dels resultats d'anàlisis i de paternitat a la base de dades d'ANCRI per alliberar d'aquesta tasca els ramaders i poder carregar tots aquests resultats de manera centralitzada i unificada. Durant l'any 2024, es van superar els 2.000 tests i la previsió és mantenir o augmentar aquest valor en els propers anys.
ANCRI és una associació sense ànim de lucre que es va fundar l'any 1987. Posteriorment, a partir de l'any 1991, va assumir la gestió de la base de dades del Llibre genealògic de la raça ripollesa. Des de llavors, s'hi han inscrit més de 305.000 animals i té un cens actiu de reproductores que supera les 15.000 ovelles. En l'actualitat, engloba 67 explotacions ramaderes, més de la meitat de les quals corresponen a les comarques gironines.
 
Tancament del Pla d'Incentivació del Genotipatge
D'altra banda, i després de vuit anys, el Pla d'Incentivació del Genotipatge de l'Associació de Frisona de Girona (AFRIGI) s'ha donat per tancat. En aquest període de temps, la Diputació de Girona, mitjançant SEMEGA, hi ha aportat 178.982 euros, que han permès genotipar 13.469 vedelles a tota la demarcació.
El genotipatge és una tècnica que, basant-se en mostres de cartílags, sang o pèl d'una vedella acabada de néixer, permet incrementar del 33 % al 75 % la fiabilitat de les futures característiques productives, morfològiques i de caràcters secundaris (fertilitat, longevitat, facilitat de part, resistència a la mastitis i diverses malalties) de les vedelles. Això facilita que els ramaders optimitzin la gestió de la recria i la genètica de les explotacions.
Els requisits per participar en aquest programa són que els animals tinguin menys de 24 mesos i estiguin inscrits en el Llibre genealògic de la raça de ramaderies de les comarques gironines.

Sobre Nosaltres

Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.

Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.