Les xifres s’han donat a conèixer aquest dimarts al matí al CAAS a Tossa de Mar, en el marc de la presentació de la memòria 2024
Durant l’any 2024 s’ha mantingut el nombre de gossos recollits per part del servei comarcal
El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) ha presentant la memòria d’activitats 2024 aquest 26 de juny, en el marc de la roda de premsa de premsa que s’ha fet a Tossa de Mar.
Durant l’any 2024, el nombre d’animals gestionats pel Centre d’Acollida d’Animals gestionats pel Centre d’Acollida d’Animals de la Selva va ser de 744, 669 gossos i 75 gats. Aquestes xifres no incloent els gats esterilitzats en les campanyes de sanejament de colònies controlades que el servei del CAAS realitza en diferents municipis de la comarca. Aquestes dades presenten una disminució en quan al nombre de gossos i gats recollits a la comarca.
Lloret de Mar, Vidreres i Maçanet són els municipis de la comarca amb més serveis realitzats, tots tres junt signifiquen el 50% del total de serveis prestats. Destacar que per primer cop, en 27 anys de prestació del servei , el municipi de Vidreres ocupa el primer joc en la prestació de serveis, amb 125 gossos recollits durant tot l’any.
Aquest 2024 s’han recollit 75 gats, la qual cosa significa un reducció del 33% respecte de l’any 2023, que es van recollir 113 gats. El motiu principal és l’imperatiu legal de no recollir gats comunitaris. La major part d’aquest 75 gats han estat cadells de 2-3 mesos abandonats en dependències i espais municipals.
Pel que fa els animals recollits de gossos per municipis durant l’any, aquestes són molt regulars durant tot l’any. Lloret de Mar, Maçanet de la Selva i Vidreres lideren el nombre d’animals gestionats molt per sobre de municipis com Blanes amb una població d’habitant semblant a Lloret de Mar i amb la meitat de gossos recollits. Així mateix, Maçanet de la Selva i Vidreres tenen xifres molt superior a municipis amb igual nombre d’habitants.
El conseller de, Roger Puigdevall, seguim en una tendència de disminució d'abandonaments, que sempre és positiu, ja que demostra una millora en els números amb comparació els últims anys. A més a més de donar una imatge d'una societat més madura en el sentit del tractament animal. Això reflecteix les bones dades d'adopció dels animals i la comparativa d'entrades i sortides del centre.
I en un punt a on s'ha de millorar és en el punt de les rasses d'animals potencialment perilloses, donant el fet que estan de moda, la poca conscienciació del que suposa tenir aquests animals i una legislació molt més estricta fa que hi hagi més abandonaments i dificultats d'adopció. Fet que hem de treballar per millorar-ho.
Aquest 2024 s’han recollit 75 gats, la qual cosa significa un reducció del 33% respecte de l’any 2023, que es van recollir 113 gats. El motiu principal és l’imperatiu legal de no recollir gats comunitaris. La major part d’aquest 75 gats han estat cadells de 2-3 mesos abandonats en dependències i espais municipals.
Menys gossos abandonats l’any 2024
Quan parlem d’animals abandonats són aquells que, identificats o no, no són recuperats pels seus propietaris o posseïdors. L’exercici 2024 es va tancar amb una xifra de 356 animals abandonats ( 346 gossos i 10 gats).
La dada realment important és el percentatge d’animals retornats respecte del total de recollits, i molt especialment en els gossos donat que ens indicarà el % d’animals abandonats (no recuperats). Deixem de banda els gats donat que aquesta és una problemàtica molt específica (cadells). En aquest sentit el 52 % dels gossos gestionats pel CAAS durant el 2024 han estat recuperats pels seus propietaris. Aquesta és una tendència mantinguda durant els darrers anys.
Aquest 2024 han estat més els gossos recuperats (346 gossos) que els abandonats (320 gossos no recuperats.
Aquestes dades únicament constaten els animals gestionats pel CAAS, tots aquells que porten identificació i son retornats directament pels serveis municipals (sense la participació del CAAS) no estan considerats en aquest estudi. Per tant, extrapolant, ens atrevim estimar que més del 80% dels animals recollits als carrers i camins de la comarca son recuperats pels seus propietaris.
En aquest sentit, des de l’ens selvatà s’espera que les dades del 2025 tornin apuntar a una baixada en el nombre d’abandonaments. El tant per cent de gossos abandonats, respecte del total de gossos recollits al 2024 ha estat d’un 39,16%.
El percentatge d’animals és molt alt en aquells municipis amb urbanitzacions de segones residències i els principals motius són camades no desitjades, obligació de tenir d’abandonar l’habitatge i el nou destí no admeten gossos, no els poden mantenir econòmicament, entre altres.
L’adopció, la prioritat dels ciutadans
Els darrers anys, també s’ha observat un canvi de tendència en els ciutadans. I és que si fa deu anys, els ciutadans preferien comprar una mascota abans que adoptar-la, en l’actualitat ja no és així. Els ciutadans s’han tornat més animalistes i més solidaris i aquest fet ja es va detectar l’any 2019 i es va confirmar l’any 2024. Podem dir que estem davant d’una societat més animalista i més solidaria que ha deixat de pensar en races i prioritza l’adquisició d’animals abandonats.
Aquest 2024 van ser adoptats al CAAS un total de 320 animals (262 gossos i 58 gats) mantenint la tendència a un descens en el nombre d’adopcions i un increment en el de gats, el principal motiu és que el nombre d’abandonaments de gossos es va reduint i el de gats es va incrementant.
El nombre i el termini de temps en adoptar-los va molt vinculat al tipus d’animals recollits, en el cas dels cadells i races petites les adopcions són del 100% en menys d’un mes i en el cas dels animals PPP les adopcions poden trigar 2-3 anys.
Del conjunt de gossos adoptats cal destacar que un 73% son adopcions a ciutadans particulars i, la resta, un 27 % son mitjançant la col·laboració de protectores nacionals i internacionals amb les que mantenim acords de col·laboració.
En el cas dels gats, el 62% de les adopcions son a particulars i la resta a entitats protectores, especialment l’APAP de Tossa de Mar.
Els reptes de futur del Centre d’Acollida d’Animals de la Selva
El que estem vivint al nostre país no és més que l’evolució a una societat més responsable amb el seu entorn i els seus animals. El 1993 el Parlament de Catalunya va aprovar una Llei pionera a l’estat espanyol prohibint el sacrifici d’animals en els centres d’acollida per raons d’espai, actualment únicament 4 comunitats (Catalunya, Madrid, Murcia i Galicia) tenen una regulació de sacrifici cero. En l’actualitat, la ciutadania catalana està més sensibilitzada amb la tinença responsable d’animals de companyia, veiem com els propietaris poden portar les seves mascotes als hotels, restaurants, càmpings, espais comercials, etc. Sens dubte, manca encara una major implicació de les administracions locals, tot i que ja tenim municipis que autoritzen l’accés a les platges encara hi ha molt camí per recórrer: zones d’esbarjo amplies, accés a les instal·lacions municipals, major implicació amb el tema de les colònies de gats, actuació inspectora per protegir les condicions d’estada dels animals, obertura de sancionadors per maltractament, etc.
Actualment, l’únic municipi de la comarca de la Selva que està sancionant els abandonaments, és Lloret de Mar.
El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) es prepara per atendre les necessitats futures i assolir el reptes de la nova societat. Es de preveure que cada dia recollirem menys gossos abandonats però ens trobarem amb un major nombre de peticions d’acollides procedents de situacions socials que comportin la necessitat d’una estada temporal dels animals fins que siguin recuperats pels seus propietaris o adoptats per uns de nous (defuncions dels propietaris, pèrdua de la casa, necessitat de trasllat a l’estranger, impossibilitat d’atendre econòmicament als animals, etc). Els centres d’acollida com el CAAS deixaran de ser les caneres dels gossos rodamons i abandonats per ser centres d’estada temporal.
D’altra banda, convençuts que les administracions locals aniran intervenint en garantir els drets dels animals, practicant intervencions de comís d’animals en aquells casos que es detecti incompliments en les condicions de vida dels animals o en una situació fraudulenta de l’estada de les mascotes (punts de cria i venda il·legal, tinença d’animals potencialment perillosos sense llicència, caneres fraudulentes, etc.) caldrà que el servei comarcal es prepari per donar resposta aquestes necessitats, tant des del punt de vista de l’espai com de suport administratiu i legal per aquells municipis que estiguin interessats en cedir competències al Consell Comarcal de la Selva (creació d’un cos d’inspecció, gestió expedients de comís, gestió expedients sancionadors, etc.).
El president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Tossa de Mar, Martí Pujals,
El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva ofereix als seus municipis un servei de recollida els 365 dies de l’any i les 24 hores i el futur passarà per, a banda de la recollida i manteniment dels gossos perduts i/o abandonats, oferir als ens locals que ho desitgin les eines per gestionar la tinença responsable dels animals: inspecció de les condicions de vida dels animals, intervenció en casos d’incompliment, gestió dels expedients sancionador, coordinació en la gestió de les colònies de gats i oferir l’acollida voluntària dels animals en situacions de vulnerabilitat per la integritat d’aquests.
El Consell Comarcal de la Selva presta, per delegació dels ajuntaments, el servei de recollida i manteniment dels animals de companyia ( gossos, gats i fures) perduts i/o abandonats a la comarca, són 25 els municipis al que presta servei mitjançant el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, ( CAAS) ubicat a Tossa de Mar.
Finalment i com Alcalde de Tossa de Mar voldria significar que aquest Ajuntament ha cedit recentment 500 m2 terreny adjunt al CAAS per la creació de dos patis d’esbarjo destinats al benestar dels animals residents.
El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva presenta la memòria d’activitats 2024
- 26 Juny 2025
- Santa Coloma de Farners
- Redacció

Sobre Nosaltres
Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.
Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.