La proposta de Glòria Campoy Callado té com a objectiu estudiar les circumstàncies i les persones acollides a la ciutat de Santa Coloma durant la Guerra Civil vingudes com a refugiats de guerra des de diversos llocs de l’estat espanyol
Campoy s'ha alçat com a guanyadora de la XVII Beca de Recerca La Selva amb el seu treball titulat “Porquè tu crees que el tiempo cura”. La guarderia de nens refugiats “Garcia Lorca” de Santa Coloma de Farners.
Aquesta distinció va ser decidida pel jurat en la seva reunió del passat 16 de maig de 2025 i un cop examinades les quatre propostes presentades a la convocatòria de 2024.
En aquesta edició, també es va esmentar la proposta que ha quedat en la segona posició presentada per Jorge Luciano Mingorance Lòpez, titulada “La comarca de la Selva durante el primer franquismo”. Aquesta beca de recerca, convocada anualment pel Consell Comarcal de la Selva, és organitzada pel Centre d'Estudis Selvatans i coordinada per l'Arxiu Comarcal de la Selva.
La proposta de Glòria Campoy té com a objectiu estudiar les circumstàncies i les persones acollides a la ciutat de Santa Coloma durant la Guerra Civil vingudes com a refugiats de guerra des de diversos llocs de l’estat espanyol. El títol de la recerca és un vers del poeta andalús de la seva obra “Bodas de sangre”. Es tracta d’una recerca inèdita tant a Santa Coloma com en altres poblacions de la comarca que incomprensiblement ha estat poc investigada i gens publicitada quan va ser una actuació del poble català d’una gran solidaritat. Per aquest motiu s’ha fet avinent a la receptora de la Beca la possibilitat d'ampliar-la en altres localitats tenint en compte les facilitats que actualment hi ha en la recerca documental, tant a la comarca com en arxius a l’estranger.
Glòria Campoy Collado és llicenciada en filologia hispànica i en documentació. Actualment, és professora de llengua castellana i literatura a l’Escola de Sant Gervasi i bibliotecària de la mateixa escola. Durant la seva carrera professional ha publicat nombrosos treballs, ha rebut diverses beques i premis en el camp de la recerca històrica i en destaquem la darrera publicació editada, “Una guerra solidària: Refugiats de la Guerra Civil al Maresme Central”
La Beca de Recerca La Selva té com a objectiu principal fomentar la realització de projectes d'investigació en les ciències socials i humanes, especialment en els camps de la història i la geografia, tot i que també s'admeten propostes d'altres disciplines com ara antropologia, sociologia, economia, dret, filologia i art, entre altres. Aquests projectes han de tenir com a referent l'àmbit territorial de la comarca històrica de la Selva o altres territoris adjacents que hagin tingut una relació significativa amb aquesta.
La dotació econòmica de la beca és de 5.000 euros, que es distribuiran en tres pagaments: un 25% en el moment de l'atorgament, un altre 25% a la meitat del termini de realització del treball, després de presentar i avaluar l'informe sobre l'estat de la recerca, i finalment, el 50% restant es lliurarà una vegada finalitzat el treball i després que el jurat hagi avaluat la seva qualitat.
El jurat d'aquesta edició estava format pel president del Centre d'Estudis Selvatans, Joan Llinàs; el director de l'Arxiu Comarcal de la Selva, que també actuava com a secretari, Joaquim Carreras; el conseller de Cultura, Josep Roquet; el tècnic del Museu Etnològic la Gabella, Joaquim Mateu; i el professor de la Universitat Oberta de Catalunya, Narcís Figueras. Amb aquesta distinció, Glòria Campoy ha estat reconegut pel seu compromís amb la recerca i la preservació de la història i la cultura de la comarca de la Selva.
Glòria Campoy, guanyadora de la XVII Beca de Recerca La Selva amb el treball “Porquè tu crees que el tiempo cura”. La guarderia de nens refugiats “Garcia Lorca” de Santa Coloma de Farners
- 27 Maig 2025
- Santa Coloma de Farners
- Redacció
Sobre Nosaltres
Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.
Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.