Canal Ajuntament

Girona estudia instal·lar dues turbines noves a la central hidroelèctrica del Molí i l'Espai Marfà

L'Ajuntament de Girona està estudiant instal·lar dues turbines noves a la central hidroelèctrica del Molí i a l'Espai Marfà que permetran generar energia mitjançant el cabal de la sèquia Monar. Ara fa dos mesos el consistori va reactivar les rodes del Molí i, des de llavors, la central ha donat un rendiment d'uns 30 kilowatts per hora i subministra llum a l'Ajuntament, la plaça del Mercat i a diversos carrers de la ciutat. "Els nous aparells serien una inversió clau que generaria diners i sensibilitzaria sobre la importància de l'estalvi energètic", ha assenyalat el tinent d'alcalde, Jordi Fàbrega. La intenció és instal·lar les noves turbines l'any vinent si el pressupost municipal ho permet.

L'Ajuntament de Girona va recuperar fa poc temps la central hidroelèctrica del Molí situada al carrer Santa Clara. Amb la posada en funcionament d'aquesta instal·lació, el consistori preveu un estalvi econòmic anual d'uns 24.000 euros i la generar unes 67 tones menys de C02. Aquesta central hidroelèctrica va començar a funcionar a finals del segle XIX i va aturarar-se l'any 1973. Durant més de deu anys la central va estar tancada i el 1987 va reactivar-se després d'una reforma important del sistema de regulació i control. "Els equipaments van estar oberts fins l'any 2007 però des d'aquell any no s'havia utilitzat" ha detallat Fàbrega. 

Segons el tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana, la central està funcionant "correctament" amb uns rendiments d'entre 20 i 30 kilowatts per hora i l'energia que genera suposa un estalvi per al consistori. Fàbrega assegura que aquesta petita central hidroelèctrica permet subministrar llum a l'ajuntament, la plaça del mercat i, durant la nit, a determinats barris de la ciutat. "La turbina del Molí és vella, està preparada per a cabals molt majors que els actuals però des del mes de gener està anant bé i podria generar fins a 150 kilowatts per hora", explica. Davant el bon funcionament d'aquesta central, l'Ajuntament de Girona ja està estudiant la possibilitat d'instal·lar una altra turbina - més petita i rendible- dins la central del Molí. "Com que hi ha diferents canals seria possible col·locar-ne una altra paral·lela a l'actual", ha apuntat. 

A més, el consistori també vol posar una altra turbina a l'Espai Marfà. "Serien molt petites perquè el cabal de la sèquia Monar és el que és però podríem vendre l'energia generada i així obtenir ingressos per al consistori", ha detallat Fàbrega. 

De moment, però, el projecte encara està en fase d'estudi. "La idea no és per aquest any però voldríem que fos una realitat l'any vinent si el pressupost municipal ho permet", ha assenyalat el tinent d'alcalde. Ara el consistori treballarà per conèixer totes la informació i dades de les turbines tals com cost, inversió i rendiment econòmic. "Són centrals que havien funcionat durant molts anys a Girona i que, per diverses qüestions, van quedar en desús. La nostra voluntat és tornar a reactivar-les perquè també són un patrimoni cultural", ha assegurat Fàbrega.

 

 



Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version